Is het al tijd voor wijn - wijnblogs - wijnaccessoiress

Welke wijn bij kaasfondue?

Kun je je een betere maaltijd voor de winter voorstellen dan een kaasfondue? Je vrienden uitnodigen en met elkaar praten met een pot hete kaas zal je zeker in een feeststemming brengen. Een kaasfondue komt van oorsprong uit Zwitserland, zij gebruikte de fondue als een manier om oude kaas en brood te verwerken. Het wordt gemaakt door lokale kazen in een grote pan te smelten en ze te mengen met knoflook en wijn – het is heerlijk! Maar welke wijnen passen goed bij welke kazen? Lees verder om erachter te komen welke wijnen en kazen de beste kaasfondue maken.

Inhoudsopgave: welke wijn bij de kaasfondue

Druk op onderstaande vraag om direct naar het onderdeel te gaan waar jij meer over wilt weten. Geen zin om te lezen? Ga dan direct naar de video.

Tekst over welke wijn bij de kaasfondue gaat verder onder de afbeelding.
welke wijn bij de kaasfondue

De kaaskeuze voor in de kaasfondue

Het is logisch dat uw kaaskeuze een uitstekende fondue-ervaring zal opleveren of bederven. Geen wonder dat de beste kazen voor fondues uit Zwitserland komen. Traditioneel wordt fondue gemaakt van harde of halfharde, vetrijke kazen zoals Gruyère, Fontina, Raclette en Emmentaler. De ouderdom van de kaas heeft een grote invloed op de smelttijd omdat het verouderingsproces het eiwit opbreekt, waardoor de kaas gemakkelijker smelt. De bekende fonduecombinatie heet moitié-moitié, wat half en half betekent. Deze combinatie bestaat uit 2 kazen,  de Gruyère en de Vacherin Fribourgeois. Ze zijn de perfecte combinatie, want Vacherin Fribourgeois alleen heeft niet genoeg smaak. En hoewel Gruyère vol van smaak is, maakt de rijkdom het moeilijk om grote hoeveelheden van deze kaas te eten. Daarom is een mengsel van anderhalf van beide kazen de perfecte combinatie van smaak en textuur. Deze twee soorten kazen zijn ook in Nederland verkrijgbaar.

De wijnkeuze voor in de kaasfondue

Wijn is het tweede essenti√ęle ingredi√ęnt, niet alleen vanwege zijn smaak, maar ook omdat het de fondue zijn zachte textuur geeft. Wijn bevat van nature wijnsteenzuur om het vetgehalte van de kaas in evenwicht te houden en klontering te voorkomen.

Zwitserse wijnen zijn perfect, maar ze zijn misschien niet overal verkrijgbaar. Als je geen fles Zwitserse wijn kunt bemachtigen, kies dan een wijn met een hoge zuurgraad. Er is genoeg om uit te kiezen, Picpoul de Pinet en Muscadet passen allebei goed. Gr√ľner Veltliner is ook een goede optie. Lichte Italiaanse wijnen uit het Alpengebied zijn ook perfect. Ook wijnen uit de naburige Savoie-streek in Frankrijk, gemaakt van Jacquere-druiven, zijn zeer geschikt. Sauvignon Blanc wordt echter niet aanbevolen voor fondue vanwege de sterke kruidensmaak, en Chardonnay ook niet omdat het te rijk is.

Hanteer per persoon één cherry glas witte wijn voor de pot en per persoon een glas extra. Dit staat gelijk aan per 2 personen 3 deciliter witte wijn in de kaasfondue

De wijnkeuze voor bij de kaasfondue

Welke wijn bij kaasfondeu? De vraag waar je waarschijnlijk voor dit blog bent gaan lezen. De Zwitsers zeggen dat je bij een kaasfondue nooit water mag drinken. Water zal in je maag stollen en een gigantische bal kaas vormen die je spijsvertering niet zal waarderen. Hoewel dit wetenschappelijk misschien niet waar is, wordt fondue traditioneel gecombineerd met wijn. Droge witte wijnen of knapperige aromatische wijnen zoals Riesling zijn een goede optie. Het is ook mogelijk om rodewijn bij de kaasfondeu te drinken. Lichtrode wijnen kunnen prima worden gecombineerd, helaas past een stevige donker rode wijn niet bij een kaasfondue. Ons advies: Riesling.

Video: kaasfondeu maken met wijn

Bekijk in onderstaande video hoe Betty Koster de bekende kaasfonduecombinatie moitié-moitié maakt. De combinatie waar we het al eerder over hadden die bestaat uit 2 kazen: 50% Gruyère en 50% Vacherin Fribourgeois.

Kaasfondue is misschien wel de ultieme wintermaaltijd en fondue en wijn is een echte match made in heaven. De juiste selectie kaas en wijn is alles wat je nodig hebt om de perfecte fondue-ervaring met vrienden te cre√ęren. Dus pak een vork, ontkurk de wijnfles en begin met smelten!