Is het al tijd voor wijn - wijnblogs - wijnaccessoiress

Welke wijn decanteren en hoe lang decanteren?

Om de een of andere vreemde reden raken veel wijndrinkers helemaal in paniek bij het idee om wijn te decanteren. Het is niet eens het decanteren dat mensen in paniek raakt; het is de vraag wanneer wijn moet worden gedecanteerd. Maar weten wanneer je wijn moet decanteren, is eigenlijk vrij eenvoudig, een rode wijn dien je altijd te decanteren. Waarom?

 • Een rode wijn jonger dan 10 jaar dien je te decanteren om zuurstof bij de wijn te laten.
 • Een rode wijn ouder dan 10 jaar dien je te decanteren om het bezinksel te scheiden van de wijn.

Wil je ook weten waarom? Lees dan snel verder of gebruik het snelmenu om sneller antwoord te krijgen op jouw vraag.

Inhoudsopgave decanteren van rode wijn

Direct antwoord op je vraag over decanteren, druk dan op onderstaande vraag. Geen zin om te lezen? Ga dan direct naar de video.

Tekst over rode wijn decanteren gaat verder onder de afbeelding.
Welke wijn decanteren en hoe lang decanteren

Wat is decanteren en hoe moet je decanteren?

Sommige mensen noemen het karafferen en andere decanteren, beide betekend hetzelfde, namelijk de wijn overschenken in een decanteerkaraf. Het doel en de uitvoering ervan is bij een jonge rode wijn anders dan bij een oude rode wijn.

Een jonge rode wijn decanteer je om de wijn van extra zuurstof te voorzien, dit is nodig omdat jonge rode wijn niet op dronk zijn (klaar om te drinken). Door extra zuurstof krijgt de jonge wijn meer smaak.

Het doel van een oude rode wijn decanteren is de wijn overschenken naar de karaf om het bezinksel (ook wel depot of droesem genoemd) van de wijn te scheiden. Het bezinksel, dat erg bitter en zanderig smaakt, komt alleen voor in rode wijn. Oude rode wijnen hebben bezinksel als gevolg van de binding van fenolen en tannines in de loop van de tijd. Om een ​​oude rode wijn te decanteren, zet je de fles minimaal 2 uur voor het decanteren rechtop zodat het bezinksel op de bodem valt. Giet langzaam de wijn uit de fles in de karaf en stop wanneer je merkt dat het bezinksel de hals van de fles bereikt. Het decanteren gebeurd vaak boven licht, zodat goed zichtbaar is wanneer het bezinksel uit de fles begint te komen, zie afbeelding “Hoe rode wijn decanteren met licht”.

Decanteren heeft ook risico’s, het is namelijk maar de vraag of versnelde oxidatie wel een positieve invloed heeft op de smaak van de wijn. Het is mogelijk dat de laatste fruittonen kunnen wegvliegen, zodat smaaknuances juist verloren gaan. Bovendien kunnen tannines te sterk afnemen, waardoor de balans verstoord wordt; de wijn wordt minder rijk van smaak en de alcohol gaat overheersen.

Hoe decanteren met licht

rode wijn decanteren met droesem

Hoe lang decanteren of de oude wijn laten ademen?

In het geval van een rode wijn van ouder dan 10 jaar is het belangrijk dat de wijn direct word geconsumeerd. Aroma’s en smaken in oude wijn zijn uiterst kwetsbaar, dus de aanwezigheid van zuurstof zal ervoor zorgen dat deze wijnen sneller bederven. Bij oude wijnen is het decanteren voltooid zodra het sap van het bezinksel is gescheiden. In het geval van decanteren is het dus belangrijk dat je de wijn niet laat ademen, aangezien dit de tikkende tijdklok van de wijn aanzienlijk zal versnellen.

Hoe lang decanteren of de jonge wijn laten ademen?

Hier is een handige lijst met de meest gedronken rode wijnsoorten en hoe lang je de wijn moet decanteren. Voel je echter vrij om met de tijd te experimenteren en regelmatig van de wijn te proeven of deze naar wens is! Hoe lang wijn moet worden gedecanteerd, staat niet in steen gebeiteld en het belangrijkste is dat je een wijn krijgt die je lekker vindt.

 • Zinfandel: 30 minuten
 • Pinot Noir (bijv. rode Bourgogne): 30 minuten
 • Malbec: 1 uur
 • Grenache / Garnacha Blend (bijv. Côtes du Rhône, Priorat, GSM): 1 uur
 • Cabernet Sauvignon & Merlot (bijv. Bordeaux): 2 uur
 • Petite Sirah: 2 uur
 • Tempranillo (bijv. Rioja, Ribera del Duero): 2 uur
 • Sangiovese (bijv. Brunello di Montalcino, Chianti): 2 uur
 • Vintage Port & Madeira: 2 uur
 • Mourvèdre / Monastrell (bijv. Bandol): 2-3 uur
 • Dão en Douro Reds: 2-3 uur
 • Syrah / Shiraz: 2-3 uur
 • Nebbiolo (bijv. Barolo, Barbaresco): 3 + uur

Hoe weet je of wijn klaar is met gedecantereerd?

Dit advies gaat meer over hoe je jouw verwachtingen kunt aanpassen door de wijn te proeven voordat je begint met decanteren om controle te krijgen. Als de wijn al vroeg goed smaakt, drink hem dan!

 • Begin met het proeven. Als er heel weinig fruit is, overdreven tannine of moeilijk te herkennen aroma’s, betekent dit dat de wijn ‘gesloten’ is en moet worden gedecanteerd.
 • Probeer het nog eens. Schenk de aanbevolen tijd in en proef het opnieuw. Als de wijn niet veel is veranderd, blijf wachten (30 min. – 1 uur)
 • Niet klaar? Als de wijn klaar is, zal hij merkbaar aangenamer en aromatischer zijn. Je zou fruitsmaken moeten kunnen ruiken. Je weet dat het decanteren klaar is. Als het decanteren nog steeds niet klaar is, probeer de wijn dan rond te draaien in de karaf om het proces te versnellen.

Wanneer heb je wijn te lang gedecanteerd?

Simpel gezegd: als de wijn naar azijn ruikt dan heb je de wijn te lang laten ademen.

In de fles bevindt wijn zich praktisch in comateuze toestand vanwege het zeer lage zuurstofgehalte. Decanteren introduceert zuurstof, waardoor aroma’s en smaken vrijkomen, maar het verhoogt ook de snelheid waarmee chemische reacties plaatsvinden die ervoor zorgen dat wijn wordt afgebroken. Wanneer wijn degradeert, veroorzaken de chemische reacties hoge niveaus van azijnzuur (voor jullie wijnliefhebbers: vluchtige zuurgraad).

Video: Hoe rode wijn decanteren

Bekijk hieronder de video om bovenstaande uitleg te zien.

Bij To-Wine.com vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs, die gericht zijn op wijn en wijnaccessoires geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog “Welke wijn decanteren en hoe lang decanteren?” bij zal dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving. Wil je naar aanleiding van dit blog een decanteer karaf kopen maar heb je nog advies nodig, neem dan vrijblijvend contact met ons op.