Is het al tijd voor wijn - wijnblogs - wijnaccessoiress

Wijn bewaren: Hoe lang is wijn houdbaar?

Veel mensen vragen zich af hoe lang je wijn kunt bewaren. Zowel een geslote fles als een geopende fles kun je wijn bewaren. Wij raden je altijd aan de fles dezelfde dag op te drinken. Mocht het nou toch voorkomen dat de fles niet op gaat. Lees dan snel verder hoe je de wijn het langst kunt bewaren om nog een keer te genieten van de wijn.

Snelmenu: Hoe lang is wijn houdbaar

Tekst over de houdbaarheid van wijn gaat verder onder de afbeelding.
Wijn bewaren hoe lang is wijn houdbaar

Kan wijn bederven in een geslote fles?

Hoewel ongeopende wijn een langere houdbaarheid heeft dan een geopende wijn, kunnen ze in beide gevallen bederven. Een ongeopende wijn kan nog steeds worden gedronken wanneer de houdbaarheidsdatum op de fles is verstreken, mits deze nog steeds goed ruikt en smaakt. Houd er rekening mee dat de houdbaarheid van ongeopende wijn afhankelijk is van het soort wijn en hoe goed deze wordt bewaard. Hier is een lijst met veel voorkomende wijnsoorten en ongeopende periodes:

 • Witte wijn: 1-2 jaar vanaf de afgedrukte vervaldatum
 • Rode wijn: 2-3 jaar vanaf de afgedrukte vervaldatum
 • Kookwijn: 3-5 jaar vanaf de afgedrukte vervaldatum
 • Goede wijn: 10-20 jaar, correct bewaard in een wijnkelder

Over het algemeen moet je wijn op een koele, donkere plaats bewaren, daarnaast moet de wijn op zijn zij liggen zodat de kurk niet uitdroogt.

Kan wijn bederven in een open fles?

De houdbaarheid van een open fles wijn is afhankelijk van het type. Over het algemeen bederven lichtere wijnen veel sneller dan donkere. Eenmaal geopend, wordt de wijn blootgesteld aan meer zuurstof, hitte, licht, gist en bacteriën, die chemische reacties kunnen veroorzaken en de kwaliteit van de wijn veranderen.

Wanneer een fles eenmaal geopend is, en deze niet op is, kun je deze het beste afgesloten in de koelkast bewaren. Door wijn op lagere temperaturen te bewaren, worden deze chemische reacties vertraagd en blijft de geopende wijn langer vers. Hier is een lijst met populaire wijnen en een schatting van hoe lang ze na opening meegaan:

 • Sprankelend: 1 à 2 dagen
 • Licht wit en rosé: 4–5 dagen
 • Goede witte wijn: 3-5 dagen
 • Rode wijn: 3-6 dagen
 • Dessertwijn: 3-7 dagen
 • Port: 1–3 weken

Wil je de dagen hierboven verlengen omdat je bang bent dat de wijn niet op gaat binnen deze tijd? Gebruik dan een wijnfles stopper. Deze trekt het vacuüm uit de fles waardoor de houdbaarheid met 2-4 dagen verlengd wordt.

Kan je wijn invriezen om de houdbaarheid te verlengen?

Ja, maar stop niet met lezen want het volgende dat komt is erg belangrijk wanneer je wijn gaat invriezen. Allereerst, vries geen wijn in die nog gesloten is, als wijn bevriest heeft het namelijk meer ruimte nodig naarmate hij uitzet. Wanneer er een kurk ik zit zal deze dus eruit worden geduwd en zal de wijn uiteindelijk een puinhoop in je vriezer maken. Wanneer er een dop op de wijnfles zit is de kans aanwezig dat de fles zal scheuren/breken. Dit lijken mij genoeg redenen om een ongeopende fles niet in te vriezen.

Wanneer je besluit een geopende wijn in te vriezen, houd er dan rekening mee dat dit de smaak van de wijn kan beïnvloeden. Zodra de wijn drinkbaar is, dus is ontdooid, drink deze dan direct op. Hoe langer de wijn zuurstof krijgt hoe sneller deze niet meer drinkbaar is. Wanneer wijn niet wordt beschermd door de volledig verzegelde fles, blik of doos, wordt deze blootgesteld aan lucht. En zodra wijn blootgesteld word aan lucht begint het oxidatieproces waardoor de aroma’s en smaak van de wijn veranderen. Wij adviseren; vries de geopende wijn niet in, maar zet deze in de koelkast met een wijnfles stopper en drink de wijn op bij de eerst volgende avondmaal.

Tip: Schenk de wijn in een ijsblokjesvorm en vries deze in om later te gebruiken met koken.

Lucht is goed voor wijn wanneer je een fles voor het eerst opent, omdat het de aroma’s en smaak van de wijn opent, daarom dat wijnproevers de wijn decanteren in een karaf en ruiken en ronddraaien in het wijnglas voordat ze het drinken. Teveel oxidatie is slecht voor wijn. Wanneer een jonge wijn wordt geopend zal deze tot enkele uren na openen een betere smaak krijgen door het zuurstof. Wanneer je de wijn te lang laat ademen zal deze oxideren en zal de wijn naar azijn gaan smaken. Wil je meer weten over dit proces en over welke wijn decanteren en hoe lang decanteren? Lees dan ook onze andere blogs.

hoe lang wijn houdbaar wijn bewaren

Tekenen van wijn die niet meer goed is

Niet alle wijn is ideaal om te bewaren. Als het te lang in contact is geweest met lucht of een bedorven kurk heeft, is de vloeistof binnenin gedraaid en mag het niet worden geconsumeerd. Hier zijn een handvol veelbetekenende tekens die erop kunnen wijzen dat een goede wijn slecht is geworden.

 • De geur is weg: Als de geur van een wijn beschimmeld is of lijkt op een muffe kelder, nat karton of azijn is niet meer goed.
 • De rode wijn smaakt te zoet: Als de fles rode wijn de geur van Port heeft of naar dessertwijn smaakt, is hij overmatig blootgesteld aan warmte en is hij daarom ondrinkbaar.
 • De kurk wordt iets uit de fles gedrukt: Dat is een teken dat de wijn oververhit is geraakt en in de fles is uitgezet.
 • De wijn is bruinachtig van kleur: Een bruine tint in rode wijn laat zien dat de vloeistof over zijn hoogtepunt heen is. Witte wijnen die donker zijn geworden tot een diep gele of bruinachtige strokleur zijn vaak geoxideerd.
 • Je ontdekt chemisch aroma’s: Wijn die geen fruit bevat, korrelig is of naar verf smaakt/ruikt is niet meer goed.
 • Het smaakt bruisend, maar het is geen mousserende wijn: Een stille wijn die bruisend smaakt, heeft na het bottelen een tweede gisting ondergaan en mag niet meer gedronken worden.

Video: Houdbaarheid van een open fles verlengen

Bekijk hieronder een video hoe je naast een wijnfles stopper ook de wijn langer kunt bewaren.

Bij To-Wine.com vinden we het belangrijk om jou te inspireren en jouw kennis te verbreden op gebied van wijn. Onze wijnblogs, die gericht zijn op wijn en wijnaccessoires geven je handige tips, feiten en nieuwe inzichten. We hopen dat dit blog “Wijn bewaren: Hoe lang is wijn houdbaar?” bij zal dragen aan het creëren van jouw perfecte wijnbeleving. Wil je naar aanleiding van dit blog een wijnfles stopper kopen maar heb je nog advies nodig, neem dan vrijblijvend contact met ons op.